Jdi na obsah Jdi na menu
 


šelmy

Vlk Obecný

Vlk obecný (Canis lupus) je psovitá šelma Postupná domestikace tohoto druhu vedla k vydělení poddruhu Canis lupus familiarispsa domácího. Původně byl rozšířen po celé severní polokouli, nyní je jeho výskyt značně omezen.

Vlk obecný

 

Grizzly

Medvěd grizzly (Ursus arctos horribilis), známý také jako medvěd stříbrný, medvěd hnědý severoamerický, nebo prostě grizzly, je poddruh medvěda hnědého, který žije především ve výše položených oblastech Severní Ameriky

 Popis obrázku chybí

 

Liška Obecná

Liška obecná (Vulpes vulpes) je nejrozšířenějším divoce žijícím zástupcem šelem. Oblast jejího přirozeného výskytu zahrnuje Euroasii, Severní Ameriku a severní Afriku. Jako extrémně nebezpečný invazní druh je vedena v Austráli, kam byla zavlečena v 19. století, a na ostrově Vancouver

Popis obrázku chybíi

 

Tygr

Tygr (Panthera tigris), též tygr džunglový či tygr lesní, je největší kočkovitá šelma. V minulosti byl v mnoha poddruzích rozšířen prakticky po celé Asii, od Turecka až po Koreu  a Indonésii.

Tygr čínský

 

Rys Ostrovid

Rys ostrovid (Lynx lynx) je kočkovitá šelma přirozeně se vyskytující v Eurasii. Je největší kočkovitou šelmou Evropy a náleží mezi druhy chráněné Bernskou konvencí. Podle českýchzákonů náleží mezi silně ohrožené a chráněné druhy, které nelze lovit.

Rys ostrovid

 

Liška polární

Liška polární žije v severních částech Evropy, Asie a Ameriky, na další místa (např. Aleutské ostrovy) byla vysazena kvůli obchodu s kožešinami. Jejím životním prostedím je tundra, lesotundra a mořské pobřeží, především v zimě proniká při hledání potravy i na zamrzlé moře.

Liška polární (Vulpes lagopus)

 

Lev

Lev pustinný (Panthera leo) je savec čeledi kočkovitých (Felidae) a jeden ze čtyř druhů velkých koček  rodu Panthera. Lev je po tygrovi druhá největší kočkovitá šelma. Hlavním a určujícím rysem lvích samců je jejich hříva. Samci váží od 150-250 kg a samice 120-150 kg. V divočině se lvi dožívají 10-14 let, kdežto v zajetí se mohou dožít i věku 20 let. Dříve se lvi vyskytovali v celé Africe, Asii a dokonce i Evropě, dnes se vyskytují pouze v Africe a na několika místech v Indii.

 

Gepard štíhlý

Gepard štíhlý (Acinonyx jubatus) je kočkovitá šelma, proslulá jako nejrychlejší suchozemské zvíře. Na krátké vzdálenosti může běžet rychlostí přes 100 km/h.Gepard Štíhlý váží 38-43 kg.Výšku má 70-94 cm a délku 110-150 cm.